Din comoditate sau poate din necunoaşterea semnificaţiei tradiţiei, femeile nu mai pierd timpul în bucătărie. Cu ani în urmă, după tradiţie, mucenicii erau făcuţi de gospodine. Acum, produsele tradiţionale din patiserii sunt la putere.
Tradiţiile s-au urbanizat. Mucenicii făcuţi în casă, de obicei pe 8 martie, cu o zi înainte de sărbătoarea Sfinţilor 40 de Mucenici, aproape au dispărut şi au fost înlocuiţi de cei din comerţ. Mai ales în ultimii ani, patiseriile din muncipiu lucrează la capacitate maximă începând câteva zile înainte pentru a scoate pe piaţă sute de astfel de produse.
Şi o fac în profit pentru că vrâncenii, din lipsă de timp sau pentru că aşa este mai comod, preferă să cumpere.
Nicolae Stoenescu este unul dintre patiserii care are un real succes. Peste 30 de oameni străteau ieri la coadă aşteptând ca proaspeţii mucenici, fierbinţi, să iasă din cuptor.
„Sunt făcuţi ca acasă, de aceea am atâţia clienţi. Oamenii mă ştiu, eu nu fac decât azi, să fie proaspeţi. Sunt de post, pentru că suntem în post", a declarat Nicolae Stoenescu.
„E mai simplu să-i cumperi din comerţ. Sunt buni, sunt gustoşi, eu am mai luat de aici şi mi-au plăcut", a declarat Aurica Militaru. Femeia este din Bilieşti dar s-a oprit la patiseria din Piaţa Moldovei pentru a cumpăra 40 de mucenici. Şi Ion Ososchi a stat mai bine de jumătate de oră la coadă dar spune că s-a meritat.
„Cumpărăm de aici că sunt gata făcuţi. Unde mai pui că sunt şi buni, poate mai buni ca cei de acasă?", a spus focşăneanul.
Tradiţiile, doar la ţară
Dacă la oraş, cei mai mulţi merg să cumpere de la brutării sau patiserii, la ţară, tradiţia coacerii măcinicilor în casă încă se mai păstrează. Zoiţa Petrea are 85 de ani şi spune că nu a cumpărat niciodată din comerţ.
„Eu îi fac mereu în casă. Au secretul lor, de la ce pui în aluat până la cum îi frămânţi şi cum îi