Peste 100.000 de locuitori din Olanda au semnat în favoarea unei campanii pentru legalizarea eutanasiei. Dacă Parlamentul va vota pentru, bătrânii olandezi care nu găsesc motive pentru a mai trăi vor avea dreptul la moarte asistată. Sursa: CNN
Associated Press scrie că numărul de semnături sunt suficiente pentru ca petiţia să fie dezbătută în Parlament, dar consideră că întreaga procedură va dura ani de zile. Olanda ar fi prima ţară din lume care legalizează eutanasia în cazul persoanelor care nu suferă de boli incurabile.
Pentru bătrânii de peste 70 de ani
Grupul propune instruirea de persoane fără pregătire medicală, care vor avea sarcina de a le administra doza letală bătrânilor de peste 70 de ani care consideră că "viaţa lor este gata". Aceşti asistenţi vor fi obligaţi să investigheze cazul, pentru a se asigura că persoanele nu cer injecţia letală din cauza unei "depresii de moment".
"Am fost copleşiţi de reacţiile primite, mai ales pentru că oamenii au luat propunerea în serios şi mulţi sunt de acord", a spus Marie-Jose Grotenhuis, purtătoarea de cuvânt a grupului care conduce campania "Of Free Will" (în traducere - "Prin decizie liberă").
Eutanasie, cu permisiune de la doctor
În prezent, legea eutanasiei există în Olanda, dar într-o variantă mult mai restrictivă. Pentru ca o persoană să fie eutanasiată, este nevoie de acordul a doi doctori, care să arate că persoana care îşi exprimă dorinţa de a muri nu mai are şanse de recuperare. Eutanasia se poate face prin administrarea de sedative sau prin injecţie letală.
Belgia a preluat modelul olandez, în timp ce, în Elveţia, moartea asistată este permisă doar atunci când "nu există o motivaţie egoistă". Franţa şi Marea Britanie permit bolnavilor aflaţi în fază terminală să refuze tratamentul, dar nu se poate spune că permit eutan