Chiar dacă au avut un început de 2010 extrem greu, bursele din toată lumea au înregistrat, în ultimul an, o creştere de 73% faţă de minimul istoric înregistrat exact acum 12 luni, la 9 martie 2009.
Indicele MSCI al tuturor acţiunilor listate pe burse în întreaga lume, un barometru generalist al pieţelor de capital, a atins minimul crizei pe 9 martie 2009. De atunci, indicele a urcat constant până pe 11 ianuarie 2010, când înregistra o creştere de 80% faţă de minimul din martie 2009, susţin analiştii Reuters.
Ulterior, indicele MSCI a avut o evoluţie volatilă şi se plasează în prezent cu 73% peste nivelul de acum un an.
Pe de altă parte, analiştii Bloomberg susţin că bursele din Europa de Est şi Asia Centrală au condus creşterile în cele 12 luni care au trecut de la minimele atinse în urma prăbuşirii declanşate de falimentul Lehman Brothers din septembrie 2008.
Astfel, indicele PFTS al bursei din Ucraina a crescut de aproape patru ori din 9 martie 2009 până în prezent, în principal datorită efectelor directe şi indirecte ale împrumutului extern luat de autorităţi de la FMI, în timp ce pieţele din Rusia, Kazahstan şi Ungaria au fost propulsate de relansarea economiei mondiale şi revenirea în creştere a preţurilor petrolului şi metalelor.
Totodată, analiştii Bloomberg spun că împrumutul luat de România de la Fondul Mondetar Internaţional (FMI) a propulsat indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti cu 181% în ultimul an, deblocarea acordului având un impact pozitiv considerabil.