În ultimii ani, arta fotografică autohtonă a ajuns să semene din ce în ce mai mult cu un „nou val“. Nicu Ilfoveanu, Bogdan Bordeianu, Vlad Petri, Bogdan Gîrbovan, Michele Bressan şi Lucian Bran expun, începând de astăzi, la UNA Galeria. Ce îi aduce împreună la „Mostra“ este lansarea procedeului Digigraphie® în România.
Până nu de mult, fotografia, în declinarea ei artistică, bântuia harta artelor contemporane made in .ro aproape fantomatic. În ultimii ani însă, această nişă a ajuns să semene din ce în ce mai mult cu un „nou val", dacă importăm formula care a făcut carieră în critica cinematografică a ultimilor ani. Odată validată şi prin mecanismele generatoare de ierarhii - de la premii şi expoziţii (inter)naţionale, până la testarea, ce-i drept, timidă, a pieţei colecţionarilor -, fotografia ajunge să fie tratată ca obiect de muzeu.
Geriatrie pentru media
Astăzi, la UNA Galeria, se lansează în România, prin expoziţia „Mostra", la care expun şase dintre cei mai activi fotografi români ai acestui moment, tehnologia Digigraphie®. Atelierul Square Media - colaborator frecvent al artiştilor invitaţi - aduce pe piaţa locală tehnologia lansată în urmă cu şapte ani de Epson, al doilea partener al expoziţiei care va rămâne deschisă până la 18 martie.
Dacă privitorului obişnuit, o fotografie digigrafiată s-ar putea să nu-i spună prea multe, în cazul fotografului profesionist sau colecţionarului exersat lucrurile stau cu totul altfel. Nefiind vorba despre o simplă tehnică de imprimare, ci şi de un sistem de numerotare/ştampilare/semnare a lucrărilor, Digigraphie este în acelaşi timp un instrument de certificare. Speranţa de viaţă a fotografiilor creşte sensibil, iar calitatea iniţială a imprimării va rămâne aceeaşi, ambele oferind plus-valoare obiectului.
Cartografierea periferiei bucureştiului
Cei şase artişti care participă la „Mostra" de