Jessica Tandy şi Rachel Weisz au jucat rolul lui Blanche DuBois, în „Un tramvai numit dorinţă“, de Tennessee Williams
De ieri: Jessica Tandy
Printre partenerii de scenă ai Jessicăi Tandy s-au numărat actori ca Laurence Olivier, John Gielgud sau Marlon Brando, dar cel cu care a jucat cel mai mult şi împreună cu care a format unul dintre cele mai longevive cupluri din teatrul american a fost chiar soţul ei, Hume Cronyn.
Atunci când cei doi au jucat împreună la Moscova, în „The Gin Game", regizorul Oleg Efremov spunea că „a fost nevoie de un cuplu de actori americani ca să ne aducem aminte despre ce vorbea Stanislavski." La rândul lui, criticul de la „The New York Times", Frank Rich, scria despre Tandy: „Tot ceea ce face pe scenă această actriţă este atât de pur şi autentic încât numai poeţilor, şi nu criticilor de teatru, ar trebui să li se permită să scrie despre ea."
Într-unul din ultimele sale interviuri, Jessica Tandy mărturisea: „Îngrijorător este faptul că astăzi teatrul e mai mult entertainment şi nu mai este un mod de viaţă pentru spectatori, aşa cum era odată. Acum te duci la teatru doar ca să mai bifezi o ieşire în oraş".
De azi: Rachel Weisz
În perioada cât a studiat literatura la Cambridge, Rachel Weisz şi-a înfiinţat propria companie de teatru, Talking Tongues, iar una dintre piesele scrise şi regizate de ea a fost distinsă cu Guardian Award în cadrul Festivalului de la Edinburgh. Succesul a venit însă odată cu rolul ei în piesa lui Noël Coward, „Design for living", pentru care a primit premiul criticilor din Londra pentru cel mai bun debut.
„Am început în teatru şi cred că tot acolo mă voi întoarce. Teatrul e mult mai tolerant în privinţa ridurilor. Hollywoodul e un mediu prea dur. Pare încă un club al bărbaţilor. Sunt prea puţine regizoare care să spună poveşti din perspectiva unei femei", spunea Weisz într-un int