Firmele sunt înglodate în datorii, performanţele lor financiare au de suferit, iar piaţa blocajelor financiare este la ordinea zilei. În lipsa finanţărilor bancare, multe firme se descurcă pe cont propriu. GdS vă prezintă o analiză a pieţei locale: unde se blochează companiile, ce motivează băncile.
Presiunea cea mai mare pe umerii întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) vine din partea furnizorilor, care cer termene de plată din ce în ce mai scurte şi chiar plata cash. Altfel spus, furnizorii dictează piaţa în relaţia cu IMM-urile. Bancherii craioveni spun că în aceste condiţii de piaţă au rezistat crizei societăţile care au avut lichidităţi, credite foarte puţine şi pe care criza nu le-a prins într-un proces de investiţii. În plin blocaj de plăţi de pe piaţă, IMM-urile nu mai ajung la credite pentru a-şi finanţa afacerile şi nici măcar nu-şi mai permit să îşi achite la termene vechile credite.
Cine greşeşte: băncile sau firmele?
Comportamentul financiar pe piaţă depinde de care parte a baricadei te afli. IMM-urile aruncă întreaga vină asupra băncilor şi invers. „Dacă băncile nu ne triplau dobânzile pe finalul anului 2008 nu ajungeam în situaţia aceasta. Firmele sunt omorâte, practic, de bănci. IMM-urile şi-au făcut anumite planuri, şi-au calculat costuri ale finanţărilor, iar băncile le-au dat toate planurile peste cap atunci când au mărit dobânzile peste puterile întreprinzătorilor“, a spus recent Valentin Cristea, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinzătorilor Particulari Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). Chiar guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a precizat, la Craiova, că băncile au greşit în relaţia cu clienţii atunci când au crescut marjele la credite.
Pe de altă parte, băncile susţin că multe firme nu au profit operaţional, motiv care atârnă greu în calculul finanţărilor. „C