Va înfiinţa Uniunea Europeană un Fond Monetar European, după modelul Fondului Monetar Internaţional, pentru a face faţă unor crize interne precum cea din Grecia ? Europenii încearcă să imagineze acum un antidot pentru noi situaţii de acest gen, într-un moment când scenariul dezastrului bugetar din Grecia riscă să producă o reacţie în lanţ şi să se reproducă în Spania, Italia, Portugalia şi Irlanda.
Va înfiinţa Uniunea Europeană un Fond Monetar European, după modelul Fondului Monetar Internaţional, pentru a face faţă unor crize interne precum cea din Grecia ?
Europenii încearcă să imagineze acum un antidot pentru noi situaţii de acest gen, într-un moment când scenariul dezastrului bugetar din Grecia riscă să producă o reacţie în lanţ şi să se reproducă în Spania, Italia, Portugalia şi Irlanda. Deci, europenii reflectează acum la crearea unui Fond Monetar European.
Ideea a pornit de la Berlin şi nu întâmplător, Germania fiind prima economie a Europei. Spre Germania s-au îndreptat şi speranţele Greciei, în momentul în care a cerut ajutorul pentru ieşirea din impasul financiar. Numai că doamna Merkel n-a avut curajul să anunţe nici un ajutor direct în favoarea Atenei, pentru a nu-şi irita opinia publică la ea acasă. În treacăt fie spus, nemţii nu apreciază deloc modul laxist în care grecii îşi fac contabilitatea naţională, drept pentru care contribuabilul german nu are nici cea mai mică intenţie de a-i ajuta pe greci, chiar cu riscul destabilizării zonei euro. De altfel, Berlinul s-a opus iniţial intrării Greciei în zona euro.
Angela Merkel a găsit însă o altă soluţie pentru ajutorarea eventualelor ţări din zona euro, aflate în dificultate. Această soluţie ar putea fi crearea unui Fond Monetar European, idee sprijinită de Paris şi de Bruxelles, dar prost văzută de Banca Centrală Europeană. Aceasta consideră că apariţia unui Fond Monetar European