Astfel, orasul Concepcion s-a miscat cu 3,04 metri catre vest, dupa cum au constatat oamenii de stiinta de la patru mari universitati din lume. Specialistii in geofizica au realizat o serie de masuratori in urma seismului considerat al cincilea ca putere din ultimul secol. Potrivit rezultatelor studiului, prezentat de expertii de la Ohio State University, capitala argentiniana Buenos Aires s-a deplasat spre vest cu aproape 3 centimetri.
In urma cutremurului care a facut aproape 800 de victime si care a afectat nu mai putin de doua milioane de oameni, capitala statului Chile, Santiago, s-a miscat in directia sud-vest cu peste 25 de centimetri. Si o serie de alte orase, precum Valparaiso si Mendoza, s-au deplasat considerabil. Epicentrul seismului s-a situat la 320 de kilometri sud-vest de Santiago, intr-o regiune a continentului sud-american cunoscuta sub numele de "inelul focului", o regiune seismica foarte intensa din Oceanul Pacific. Aceasta se afla in zona de subductie a placii tectonice Nazca sub cea Sud-Americana. Este vorba de o zona de rupere dintre placi de sute de kilometri, cu suprafete afectate enorme.
De altfel, tot in Chile, pe 22 mai 1960, s-a produs cel mai puternic cutremur de pe plan mondial, de cand exista inregistrari seismice, cu magnitudinea de 9,5, si in urma caruia s-au format valuri uriase de peste 25 de metri inaltime. Expertii sustin ca seismul de luna trecuta a fost mai puternic decat cel care a afectat insula Haiti la inceputul acestui an, pe 12 ianuarie, energia degajata de cutremurul din Chile fiind de 800-900 de ori mai mare decat cea degajata in Haiti.
Conform masuratorilor seismologice, cutremurul a provocat alunecari de teren si o serie de modificari geomorfologice la nivelul solului. Echipa de cercetatori a comparat rezultatele inregistrate de aparatele GPS montate in diverse zone din proximit