Monitorizarea se va termina când CE va considera că "suntem pe picioarele noastre"
Şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar, a declarat, ieri, la postul public de radio, că se aşteaptă ca Raportul intermediar pe justiţie al Comisiei Europene, care va fi făcut public luna aceasta, să constate că instituţia DNA îşi menţine ritmul de investigare a faptelor de corupţie, cu atât mai mult cu cât numărul persoanelor trimise în judecată anul trecut a fost destul de mare, iar fenomenul de corupţie pare să fie în creştere. Astfel, Morar a explicat că, "întrucât DNA nu şi-a schimbat atitudinea faţă de activitatea proprie, mă aştept ca şi raportul din martie să fie în aceiaşi parametri ca şi precedentele raporturi, adică să constate că DNA îşi menţine ritmul de investigare a faptelor de medie şi mare corupţie şi că obţine condamnări pe acest palier". Întrebat cât va mai dura Mecanismul de Cooperare şi Verificare impus de Comisia Europeană în domeniul justiţiei, Daniel Morar a spus, citat de NewsIn, că nu se ştie, şi că, probabil se va finaliza când Comisia Europeană va considera că "suntem pe picioarele noastre, că putem să combatem acest fenomen din interior şi că nu avem nevoie de rapoarte periodice".
Predoiu: Reforma în justiţie, îngreunată de "tumultul politic"
În urmă cu exact o lună, recunoscând lipsa progreselor în acest domeniu, ministrul de resort, Cătălin Predoiu, s-a arătat sceptic în privinţa raportului interimar favorabil pe Justiţie al Comisiei Europene, motivând că am rămas în acelaşi stadiu ca în vara anului trecut, din cauza "tumultului politic".
"Ultimul raport, din luna iunie, a înregistrat o serie de progrese, aşteptăm un alt raport în luna februarie. Nu sunt foarte optimist în ceea ce-l priveşte pe acesta pentru că, în ultimele şase luni, în special din cauza, hai să-i spunem, tumultului politic, dificu