Noul indice al preturilor proprietatilor imobiliare la care lucreaza in prezent Institutul National de Statistica (si care va fi gata in urmatoarele saptamani) se va calcula printre altele in functie de starea de intretinere, sursele de incalzire si de calitatea vecinatatilor, au declarat surse din INS pentru HotNews.
Tranzactiile intre rude sunt eliminate pentru a nu distorsiona indicele final
Indicele va fi calculat pe baza preturilor declarate de circa 2000 de cabinete notariale. Notarii vor furniza in afara preturilor, date legate de imobil, onorariul incasat, dar si informatii despre modul de finantare -credit sau surse proprii. Indicele imobiliar va intra, de asemenea, în calculul inflatiei, ceea ce ar putea ajuta BNR in lupta cu inflatia. INS Potrivit acestora, proiectul se deruleaza conform protocolului de colaborare dintre INS, UNNPR si BNR. “Pe parcursul anului 2009 s-a desfasurat colectarea preturilor imobilelor tranzactionate si inregistrate de birourile notariale de pe intreg teritoriul tarii. Informatiile se refera atat la pretul tranzactionat cat si la o serie de caracteristici fizice -tipul locuintei, suprafata, anul constructiei, confort , stare de intretinere, surse de incalzire, materiale de constructie, calitatea vecinatatilor etc., au mai spus reprezentantii INS.
Statisticienii se intreaba daca 2009- anul de baza- este relevant
Acestia au mai declarat pentru HotNews.ro ca in prezent cauta cea mai buna metoda de calcul pentru ca rezultatele sa reflecte cat mai fidel realitatea. “Din tranzactiile care au loc, trebuie sa le eliminam de pilda pe cele dintre rude. Acestea sunt nerelevante pentru ca au loc la preturi mai mici decat ale pietei si distorsioneaza imaginea de ansamblu”, au explicat oficialii INS. O alta dilema a statisticienilor e legata de anul de la care se porneste. “Anul 2009 s-a caracterizat printr-o scadere