Recentele disponibilizări de la CFR demonstrează că, şi în plină criză, foştii angajaţi ai statului sunt privilegiaţi faţă de cei ai firmelor private. Nedreptate, discriminare, protecţie socială excesivă oferită chiar şi foştilor angajaţi pe spatele celor din mediul privat. Sursa: REUTERS
Aşa califică, la unison, atât oamenii de afaceri, cât şi sindicaliştii, modul în care statul a înţeles să facă disponibilizări în propria ogradă, sub presiunea crizei economice. Un exemplu în acest sens îl reprezintă recentele disponibilizări colective, demarate, de ieri, la Căile Ferate Române (CFR): până la 15 salarii compensatorii pentru cei tri mişi în şomaj, salarii care pot totaliza maximum 20.000 de lei.
Sumele nu vor fi însă plătite din bugetul companiei - aflate în pragul falimentului - , aşa cum se întâmplă în cazul unei firme private, ci din bugetul de stat. Adică, din bugetul asigurărilor de şomaj, la care contribuie toţi an gajaţii din România. Iar favorurile făcute feroviarilor nu se opresc aici. Potrivit contractului colectiv de muncă, aceştia nu ar fi trebuit să primească niciun salariu compensatoriu.
Toate acestea, în timp ce peste 90% dintre actualii şomeri provin din mediul privat care - susţin patronii - a beneficiat, doar de un ajutor, practic, fără valoare din partea executivului: şomaj tehnic şi scutirea timp de şase luni de la plata dărilor la stat pentru cei care angajează şomeri.
CAMPIONI
Privatul bate statul la disponibilizări colective
Şi anul trecut, de departe, cei mai afectaţi de criză s-au dovedit a fi angajaţii din privat.
Potrivit statisticilor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), peste 120.000 de români au ajuns şomeri, în 2009, în urma concedierilor colective „ope rate de angajatori”. Aproape 90% dintre aceşti oameni provin din mediul privat. @N_