"Subiectul Fondului Monetar European este lansat emotional, din cauza crizei datoriei din Grecia si a perspectivelor negative din alte tari ale zonei euro, precum Portugalia si Spania", a declarat, in exclusivitate pentru HotNews.ro, Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI. Potrivit fostului ministru de Finante, pina la aceasta criza nimeni nu a lansat o asemenea idee. Aceasta institutie trebuie sa fie un FMI mai mic pentru toata UE sau numai pentru tarile din zona euro?"Intrebarea care se pune este daca aceasta institutie trebuie sa fie un FMI mai mic pentru toata UE sau numai pentru tarile din zona euro. Totodata acest subiect a fost lansat in dezbatere pentru ca tarile membre zonei euro sa nu fie ele nevoite sa ajute alte tari din aceeasi zona dar care se afla temporar in dificultate, datorita implicatilor politice din aceste tari", mai spune Tanasescu.
Nicio tara nu vrea sa dea bani pentru o alta tara
Nici o tara nu vrea sa dea bani pentru alta tara, mai precizeaza demnitarul roman. "Atunci s-a gindit sa se formeze o institutie care sa faca acest lucru (aceasta varianta poate fi vinduta politic contribuabililor din tarile membre si sustinuta). Desigur infiintarea unei astfel de institutii vine sa apere in primul rind tarile membre zonei euro si mai putin tarile din UE, acestea oricum au acces la FMI -vezi Ungaria, Letonia, Romania", explica Tanasescu.
Probabil ca procesul va dura cel putin un an de zileEl este relativ sceptic cu privire la demersul actual al Comisiei Europene. "Cred ca infiintarea unui astfel de institutii, in cazul in care se va agrea, va avea rolul de a consolida moneda europeana atunci cind anumite tari se afla in dificultate. Este greu de spus cind va lua nastere o asemenea institutie. Probabil va dura cel putin un an de zile", mai spune fostul ministru de Finante.
Reamintim ca oficiali ai Comisiei Europen