Tolea a păşit marţi liber pe poarta Penitenciarului din Codlea. La ora zece, la penitenciar a sosit un fax de la Judecătoria Braşov care anunţa decizia punerii în libertate. Tolea a refuzat să stea de vorbă cu presa care îl aştepta la porţile închisorii.
Judecătorii Curţii de Apel Braşov au decis, la termenul de la sfârşitul lunii februarie, cumularea pedepselor primite de Anatolie Ciumac în România şi Spania. Asta după ce, în total, Tolea a ispăşit patru ani şi şapte luni de temniţă. Judecătorii braşoveni au primit prin Interpol documentele originale de la închisoarea din Spania pe baza cărora s-au realizat expertizele şi s-a luat decizia finală.
În luna ianuarie 2010, judecătorii au considerat că documentele iniţiale sosite din Spania, prin care se certifica faptul că Anatolie Ciumac este aceeaşi persoană cu Anatolie Clamac şi Alexander Ratco, nu sunt suficiente, deoarece nu erau documentele originale. Prin urmare, instanţa a solicitat atunci ca Interpolul să trimită Curţii de Apel Braşov, pentru o scurtă perioadă, documentele în original de la Tribunalul din Madrid, precum şi fişa decadactilară de la penitenciarul unde Anatolie Ciumac a ispăşit o pedeapsă sub numele de Alexander Ratco.
Toate acestea în vederea efectuării unor expertize dactiloscopice la Laboratorul Interjudeţean de Expertize Criminalistice Braşov, pentru compararea amprentelor digitale şi ale fotografiilor în care apare Anatolie Ciumac în documentele spaniole.
Dosarul lui Ciumac s-a aflat în rejudecare, după ce judecătorii Curţii de Apel Braşov au decis, în octombrie, casarea sentinţei Tribunalului Braşov, formulată în luna iulie şi prin care judecătorii au decis contopirea pedepsei primite de Ciumac în Spania cu cea din România. Poliţiştii de la Direcţia de Investigaţii Criminale şi de la Serviciul de Intervenţie şi Acţiuni Speciale din IGPR au pus în executare, în 11 mar