De la inceputul anului s-au inregistrat in lume de patru mari seisme, fara a se lua in considerare replicile: in Haiti - 7,1 grade Richter si 220.000 de victime; in largul coastelor Chile - 8,8 grade si 450 de morti; la 165 km in largul Sumatrei, in Indonezia - magnitunie de 6,5 grade, fara victime; in Turcia, un seism de 6 grade, in care au murit 51 de locuitori, scrie ziarul La Croix, citat de Agerpres.
Michel Granet, directorul Retelei nationale pentru supravegherea seismica de la Observatorul pentru stiintele Pamantului de la Strasbourg, spune ca 'de fiecare data cand se produce o serie de cutremure care ucid un mare numar de oameni sau genereaza pagube importante, multi se intreaba daca este vreo legatura intre ele'.
Nu exista, in principiu, nicio legatura de tip cauza-efect intre aceste diferite seisme, deoarece nu este vorba de aceleasi placi litosferice, aceste 14 'mega-aisberguri' ale scoartei terestre, rigide, care plutesc si se deplaseaza pe un strat constituit din roci asemanatoare solzilor de peste, spune cercetatorul.
Dar acest lucru nu inseamna ca nu poate fi niciodata nicio legatura. Asa cum s-a intamplat in Turcia, in 1999, unde un prim seism a antrenat imediat un altul. De asemenea, cantitatile de energie eliberate la aceste alunecari, in mare proportionale cu magnitudinea, variaza enorm: intre magnitudinea 7,1 din Haiti si cea de 8,8 din Chile, cantitatea de energie eliberata este de zeci de ori mai mare.
Apoi, viteza de deplasare a placilor difera si ea: mai putin de 2 cm pe an in Haiti, mai mult de 6 cm pe an, in Chile. In Haiti, cea caraibeana aluneca de la sud la nord sub placa nord-americana (subductie), in timp ce in largul coastelor Chile, placa denumita Nazca aluneca, de la vest la est, sub cea a continentului sud-american.
In Indonezia, seismul s-a produs in largul coastelor Sumatrei