Reducerea numarului de locuri de munca in campus si greutatile financiare prin care trec fondurile de imprumuturi Fannie May si Freddie Mac, precum si numarul redus de slujbe pentru absolventii de studii superioare, fara experienta in munca, pun studentii americani in dificultate. In 2009, Universitatile americane au raportat un numar crescut al cererilor pentru ajutor financiar, potrivit cotidianului de business Wall Street Journal (WSJ).
Daca in Romania, costul scolarizarii pentru un an de studii, atat la facultatile de stat, cat si la cele particulare, nu depaseste 1.500 de euro, universitatile americane percep taxe diferentiate in functie de prestigiul universitatii si statul de care apartine universitatea.
In timp ce universitatile din centrul si sudul SUA percep taxe cuprinse, in general, intre 10.000 - 35.000 de dolari pentru un rezident si intre 30.000 si 40.000 de dolari pentru un student international, prestigioasele universitati aflate in apropierea metropolelor pot percepe taxe si de 80.000 de dolari pentru un an de studii. Pretul include atat remuneratia pentru cursuri, cat si costul de trai al studentului.
In aceste conditii, numeroase universitati primesc zilnic intre 30 si 50 de cereri pentru ajutor financiar, obtinut prin acordarea de burse pentru cercetare din partea universitatii.
"Fara nici un dubiu, anul in curs nu are nimic in comun cu ceea ce se intampla in trecut”, sustine Rob Reddy, directorul financiar al Oberlin College din Ohio. Universitatea care taxeaza in medie 52.000 de dolari pentru un an universitar primeste zilnic cateva zeci de cereri pentru ajutor financiar.
Pentru a-si putea plati studiile universitare, studentii au posibilitatea de a aplica la burse guvernamentale (FAFSA), la fondurile particulare ale universitatii sau la diferite tipuri de burse oferite de persoane private, de companii sau