Optimismul care a caracterizat până acum angajatorii din Vest a fost alungat de recesiune. Companiile devin tot mai precaute şi încearcă să evite disponibilizările. Puţini angajatori se încumetă să recruteze oameni noi.
Perspectivele de angajare pentru bănăţenii aflaţi în căutarea unui loc de muncă se anunţă deosebit de reduse în al doilea trimestru din 2010. Potrivit unui studiu Manpower lansat astăzi, la nivel naţional se observă o uşoară îmbunătăţire a perspectivelor de angajare de forţă de muncă, tendinţă de la care regiunea de Vest face, însă, excepţie.
Până acum fruntaş în topul prognozelor de angajare, Vestul cade la coada clasamentului. „Trimestrul 1, pentru zona de Vest, puternic industrializată, a fost caracterizat de un suflu de optimism în ceea ce priveşte activitatea de angajare şi asta în contextul dobândirii de noi comenzi pentru începutul de an. Pentru trimestrul doi, observăm un declin cu 14 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent”, a declarat Gabriela Crainic, specialist Manpower.
Potrivit acesteia, declinul din Vest se datorează precauţiei angajatorilor şi instabilităţii mediului economic. „Companiile care au contracte de onorat au reuşit să-şi păstreze forţa de muncă şi nu au nevoie de forţă de muncă suplimentară”, a adăugat Crainic. Astfel, Previziunea Netă de Angajare în Vest a ajuns la -12 la sută, reprezentând diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere. „În zona de Vest, sectoarele de activitate care oferă şanse pentru cei care se află în căutarea unui loc de muncă sunt comerţul cu ridicata şi amănuntul, industria prelucrătoare şi agricultura”, a explicat Gabriela Crainic. Potrivit studiului Manpower, cele mai sumbre şanse de angajare pentru trimestrul doi din 2010 se înregistrează în construcţii, transport, dar şi