Fiecare dintre noi vorbeşte cu respect şi teamă atunci când aude despre luptătorii Serviciului de Intervenţii Rapide (SIR), fostul DIAS. Puţini ştiu că băieţii pun bani deoparte la fiecare salariu pentru a-şi îmbunătăţi dotările de luptă.
Băieţii cu muşchi de la SIR au trecut prin sute de ore de antrenamente dure pentru a face faţă misiunilor la care sunt solicitaţi atunci când forţele de Poliţie nu mai fac faţă. Fie că este vorba despre jafuri armate sau scandaluri între clanurile de interlopi, „mascaţii“ reuşesc de fiecare dată să aplaneze conflictele.
Nimeni nu se întreabă cum fac acest lucru, ce resurse au, de unde rup şi pe unde cârpesc să păstreze prestanţa în faţa constănţenilor. „Suntem singurul judeţ din România care şi-a prins autorii jafurilor de la casele de schimb valutar, de la bancă, de la casele de amanet şi bijuterii. Nu au rămas autori necunoscuţi în dosarele care au îngrozit lumea. Dar Poliţia trebuie dotată. Numai noi ştim cât improvizăm şi cât ne folosim maşinile personale pentru asta“, recunoaşte şeful serviciului, comisarul şef Emanoil Moraru.
Oamenii vor să fie apăraţi
Este drept că sunt în slujba comunităţii, care le cere să îi apere. Pe oameni nu îi interesează cum, ei vor doar să fie apăraţi. „Comunitatea ne cere, iar noi cerem Bucureştiului. Pe Bucureşti îl doare undeva de comunitatea din Constanţa“, declară Moraru.
Chetă pentru echipamente
Pentru a nu se face de ruşine la intervenţii, luptătorii de la SIR pun bani deoparte la fiecare salariu pentru a-şi cumpăra echipament de asalt şi scufundare. „Noi nu avem echipament de asalt, nu avem echipament de scufundare, cu toate că avem oameni pregătiţi pentru aşa ceva. De exemplu cu 1.000 de euro pot lua un echipament complet de scafandru, iar cu 500 de euro un echipament de asalt“, precizează Emanoil Moraru.
Numai că şi aici există o problemă: luptători