La sediul ISU sunt expuse utilaje folosite în urmă cu două secole la stingerea incendiilor, produse în Ungaria sau Austria. Pompierii bistriţeni pot ţine adevărate lecţii de istorie folosind ca material didactic obiectele de epocă recuperate de la punctele săseşti de pompieri voluntari.
La sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bistriţa Năsăud sunt expuse o mare parte din uneltele folosite la stingerea incendiilor în secolul al XIX-lea. Pompa manuală de făcut presiune şi hipopompa, un fel de maşină de pompieri de acum două secole, au fost recuperate din satele săseşti din judeţ, recondiţionate şi expuse la sediul ISU. Acestea sunt fabricate în Austria şi Budapesta şi au fost folosite până în perioada interbelică.
Maşina de pompieri trasă de cai
Primul adjunct la ISU, locotenent-colonelul Liviu Marcel Pop, povesteşte cum se dădea pe vremuri alarma în caz de incendiu şi cum interveneau oamenii. „În momentul în care avea loc un incendiu, băteau clopotele «într-o doagă». Când bătea aşa, oamenii ştiau că ori e incendiu, ori e vreme rea", spune adjunctul. El explică cum era folosită hipopompa, un atelaj de epocă fabricat în Austria. „Hipopompa era dusă la locul incendiului cu doi cai sau doar cu unul. Era băgată o pompă de inserţie într-o fântână şi patru oameni trebuiau să facă presiune. Era foarte greu", povesteşte Marcel Pop. Pompa manuală, un alt echipament vechi, era manevrată de doi oameni, care captau apa şi făceau presiune cu ajutorul a două manivele. Apa intra într-o cameră de presiune care era conectată la un furtun.
Vegheau din turnul Bisericii Evanghelice
Subofiţerul de la serviciul punct control, Slăvoacă Ieronim, este cel mai vârstnic angajat la ISU şi povesteşte că toate aceste maşinării au apărut atât de devreme pe raza judeţului, deoarece saşii aveau servicii voluntare de pompieri foarte bine puse la punct. „La