Foarte multe dintre româncele stabilite în Peninsula Iberică au fost nevoite, odată ajunse în Spania, să ia practic viaţa de la capăt.
De ziua lor femeile din La Rioja,au demonstrat pentru‘’egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi," pentru protecţia mamei şi a copilului şi eliminarea violenţelor în familie. Consiliul municipal La Rioja a aprobat luni un document instituţional, prin care se angajează să pledeze la forurile internaţionale ale U.E. participarea echilibrată a femeilor şi bărbaţilor în toate domeniile de responsabilitate.
‘’Autorităţile din La Rioja au alocat pentru anul 2010 peste 19 milioane euro pentru programe sociale, care să vină în sprijinul femeilor’’ a declarat preşedintele Consiliului municipal La Rioja, Pedro Sanz, cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii.
O nouă viaţă în Spania le-a adus, multora dintre femeile românce, numeroase greutăţi, dar şi satisfacţii. Multe dintre acestea spun că, în societatea spaniolă, femeia se bucură de mult mai multă libertate decât în cea românească.
Ramona Leşeanu, în vârstă de 22 de ani, originară din Bucureşti, locuieşte de opt luni la Madrid. „Experienţele pe care le-am avut în Spania, la fel ca şi cele din România, mi-au demonstrat că în ceea ce priveşte respectul nu există mare diferenţă între spanioli şi români. Cred că femeile au mai multă libertate în Spania decât în România, deoarece spaniolii au o mentalitate diferită, au mai puţine prejudecăţi, sunt mai liberi şi trăiesc aşa cum simt”, spune ea.
Diana Cotorgea, în vârstă de 30 de ani, din Mediaş, locuieşte de şapte ani în localitatea madrilenă Alcala de Henares, unde lucrează ca analist financiar. Ea este de părere că româncele care ajung în Spania încep să înveţe ce înseamnă să aibă drepturi egale cu bărbaţii. „Româncele îşi schimbă mentalitatea când ajung în Spania. Cele care nu au fost, se fac respectate, pentr