Protecţia unui şef de stat a fost dintotdeauna cea mai mare provocare a serviciilor secrete ale unei ţări. Când vine vorba însă despre preşedintele american, considerat şi cel mai puternic om de pe planetă, iar dacă el este şi primul preşedinte de culoare din istoria Statelor Unite, treaba se complică la maximum.
Teoretic, pentru un preşedinte pericolele pot veni din toate direcţiile. De la o singură persoană, de la mai multe, de la grupuri organizate interne sau de la reţele teroriste internaţionale, cum este cea islamistă Al-Qaida, de la care America şi superserviciile ei de securitate au primit cea mai dură şi tragică lecţie din istorie, la 11 septembrie 2001.
Un raport recent, numit "Terror From the Right", realizat de Southern Poverty Klaw Center (o firmă de avocatură pentru apărarea drepturilor civile, înfiinţată în 1971), conţine o listă de 10 pagini cu comploturi interne, conspiraţii şi atacuri rasiste care au avut loc în America, din 1995 încoace. Din documentul citat de The Guardian reiese că, începând din vara anului 2008, astfel de evenimente s-au succedat cu o frecvenţă tot mai mare, majoritatea vizându-l pe Barack Obama, care candida la prezidenţiale.
RASA, INGREDIENT EXPLOZIV
Când a ajuns la Casa Albă, în ianuarie 2009, Obama era subiectul adulaţiei populare. Entuziasmul a scăzut apoi pe măsura acutizării crizei economice, iar acum pare să fie înlocuit cu deziluzia maselor, în mijlocul cărora Obama se arată tot mai rar, contrar promisiunilor făcute în campanie.
Dar în spatele acestei atitudini stau istoria şi experienţa serviciilor secrete, care îl păzesc pe preşedintele american şi al căror unic eşec total a fost asasinarea preşedintelui John F. Kennedy, în 1963, în Dallas (Texas). Joseph Petro, care a fost 23 de ani agent special al serviciilor secrete ale Preşedinţiei americane, afirmă că, pen