Micul dejun este cu siguranţă cea mai importantă masă a zilei. Un motiv suficient de solid să nu renunţăm la micul dejun. Aţi mai auzit probabil aceste vorbe, dar v-aţi întrebat vreodată la ce risc vă expuneţi dacă nu ţineţi cont de acest sfat? În volumul "Noua ordine alimentară. Şi noi ce mai mâncăm", apărut la Editura Coreus Publishing, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti, atrage atenţia că, "dacă nu luaţi micul dejun, vă expuneţi riscului de a deveni obez (statistic, acest risc creşte cu 450%)". În schimb, un mic dejun echilibrat şi servit la ora indicată poate avea efecte benefice pentru menţinerea greutăţii normale şi a valorilor fiziologice ale colesterolului sanguin. Ce înseamnă oră indicată? Adică, micul dejun se serveşte la 1-3 ore de la trezire.
MENIU COMPLET
În acelaşi volum, specialistul nostru precizează că dimineaţa ar trebui să mâncăm cantitativ aproximativ o treime din hrana zilnică. Aşadar, meniul ar trebui să conţină: grăsimi (unt, brânzeturi), proteine (carne roşie, ouă), glucide lente (pâine integrală, orez integral, cartofi fierţi). Nu trebuie să vă faceţi griji cum că stratul de ţesut adipos se va îngroşa. Deoarece, pe parcursul zilei, grăsimile sunt arse fără să ne îngrăşăm. Lucru valabil şi pentru proteine.
CEREALE CU LAPTE DE SOIA
Specialistul nostru vă recomandă şi cerealele. Atenţie! Cerealele trebuie să fie obţinute din măciniş integral sau din amestecuri de grâu dur şi comun. Evitaţi cerealele acoperite cu glazuri de zahăr, miere, caramel, ciocolată. Se pot asocia cu nuci, seminţe, leguminoase, dar nu cu fructe, nici măcar cu fructe uscate. În funcţie de preferinţe, se pot asocia cu ceai sau cu lapte de soia sau cu orez. Dar nu cu iaurt sau lapte de vacă!
MIC DEJUN DE POST
Celor care postesc, specialistul nostru le recoman