Consiliul Frontului Salvării Naţionale i-a asigurat pe sovietici că noua putere va ţine seama de linia perestroikistă a Moscovei şi va controla activitatea politică de după Revoluţie. Publicăm astăzi partea a doua, penultima, a discuţiilor româno-sovietice la nivel înalt din 27 decembrie 1989.
După ce l-a liniştit pe ambasadorul sovietic, Evgheni Tiajelnikov, în legătură cu izolarea şi controlul forţelor de dreapta, după ce a afirmat că niciodată nu s-a gândit la „pluri-partide", Ion Iliescu, autoproclamat „emanat" al Revoluţiei, a dat exemple de măsuri populare ce tocmai fuseseră adoptate. Era vorba, în principal, de respectarea unor promisiuni, „care au avut un mare ecou, câteva decrete scoase şi publicate ieri, care au înlăturat nişte lucruri cu efecte negative în viaţa oamenilor şi nişte legi care smulgeau din venitul oamenilor".
Grigore Cartianu: O voce în noapte
Iliescu despre sprijinul militar sovietic: „E o aiureală!"
Poveştile Revoluţiei/Cum au fost oprite tancurile ruseşti la podul de peste Prut
Iliescu şi Roman către URSS: „Avem nevoie de sprijin!“
Un adevăr crunt: Iliescu a chemat trupele sovietice!
Grigore Cartianu: Şah şi mat la Ion Iliescu
Cum a îngropat Ion Iliescu Revoluţia
Poveştile Revoluţiei/Cum au fost oprite tancurile ruseşti la podul de peste Prut
Acest gen de declaraţie întăreşte o afirmaţie a generalului Nicolae Militaru făcută în 1993, la audierea de la Comisia Senatorială pentru Cercetarea Evenimentelor din decembrie 1989. Referitor la modul în care complotiştii doreau să-l schimbe pe Ceauşescu, Militaru recunoştea că Partidul Comunist trebuia să supravieţuiască: „Noi nu discutam despre capitalism sau socialism.
Realitatea este că nimeni nu se poate lăuda că atunci ar fi zis cineva «Jos comunismul!». Îl vedeam ceva mai aranjat, dacă se poate compara cu ce era în capul lui Gor