Sudul judetului Caras-Severin se confrunta cu mari probleme legate de aprovizionarea cu apa potabila. Intr-o serie de zone intinse apa dispare, iar localnicii au la dispozitie cam tot atata apa cat au locuitorii de la marginea Saharei. In Resita oamenii beau apa poluata cu nitriti, iar in zona Carasova acestia consuma apa de ploaie stransa in niste puturi sapate in piatra.
Apa de ploaie este bauta pe post de apa potabila mai ales in zona sudica si in partea centrala din perimetrul Iabalcea, Nermed, Carasova, precum si in sudul extrem din zona Garnic, Padina Matei, Moldova Noua. Acolo, sub stratul de sol de maxim 2- 3 metri, se afla un monolit imens de calcar. La temperaturi externe ridicate si prelungite, cum au fost cele din vara trecuta, stanca respectiva se dilata si microfisurile se maresc. Urmarea: apa din fantani efectiv dispare in cateva zile. In aceste conditii, cand pana si albiile raurilor au secat, singura alternativa este transportul apei cu cisterna in zonele respective. Un fenomen asemanator se intalneste in zona carstului de la Iabalcea-Carasova-Nermed.
Aici, la Iabalcea, de peste 50 de ani, oamenii beau apa de ploaie. Aproape ca nu exista gospodarie care sa nu aiba cel putin un bazin tip fantana sapat in curte sau langa casa si in care sa se stranga apa de ploaie. Gustul batranilor s-a modificat pana intr-atat incat acestora nu le place apa minerala pe motiv ca este prea sarata pentru ei. Oamenii s-au obisnuit cu gustul apei de ploaie, care este un produs distilat.
Mai rau este la Moldova Noua. Din cauza vechimii instalatiilor de aductiune a apei si a statiilor de pompare, cartiere intregi nu au apa decat cateva ore pe zi. La Baile Herculane, din cauza conductei magistrale vechi de peste 40 de ani, presiunea apei este redusa aproape la jumatate. La Oravita, un alt oras ce sufera de sete, printre blocuri au fost sapate