O ştire inventată de bloggerul Ionuţ Foltea a pus România pe harta veselă a lumii. Celebra sa farsă „Haiti-Tahiti“ a fost o capcană pentru televiziunile şi ziarele care aleargă după senzaţional. Ştirea de pe site-ul times.ro a fost „luată de bună“ şi transmisă de agenţia Russia Today, de postul TV francez Canal Plus, de zeci de ziare din Rusia, Italia, Spania, Ungaria.
Canal+ a căzut şi el în capcana Haiti-Tahiti
„Haiti-Tahiti“, o farsă jenantă pentru români
Adevărul: Când ai scris ştirea respectivă, ai anticipat impactul?
Ionuţ Foltea: Sperăm ca fiecare articol pe care îl scriem să aibă un impact cât mai mare. Dar nu ne-am aşteptat ca articolul ăsta să facă o carieră internaţională. Iniţial, ideea ştirii pleca de la faptul că România a donat statului Haiti colosala sumă de 50.000 de euro, echivalentul a vreo patru salarii ale unui director angajat la stat, la Fondul Proprietatea. Cu acea ştire am vrut să sancţionăm guvernul României. Nu ne-am aşteptat ca atâţia oameni să o şi creadă.
În primul rând, poza care însoţea articolul era trucată. Un trucaj ordinar! Noi producem în mod curent trucaje mult mai bune. Dar anumite articole sunt însoţite de fotografii prost trucate, tocmai pentru ca oamenii să se amuze. Apoi, cantitatea de ajutoare pe care noi am „trimis-o" din greşeală în Tahiti era de 2.000 de tone. Armata Română are patru avioane Hercules - cred că ar fi trebuit să facă vreo 20 de drumuri ca să transporte cantitatea asta!
Or fi gândit că prestigioasa publicaţie „Times" are o subredacţie în România?
Nu cred. Aşa cum a fost structurat articolul, s-a mulat pe psihicul colectiv al românilor şi al occidentalilor. Majoritatea sunt de părere că în România aşa ceva nu este probabil, ci foarte probabil. Instituţiile statului român sunt foarte „capabile" de gafe.
În spiritul vostru: dacă este o conspiraţie?
Bineînţe