Câteva dintre ariile protejate din judeţele Tulcea, Hunedoara, Gorj, Cluj şi Arad sunt ameninţate cu distrugerea, cu acordul liber al agenţiilor regionale de mediu.
Ecologiştii de la Agent Green, Grupul Milvus şi Societatea Carpatina Ardeleană au depus zilele trecute la Comisia Europeană opt plângeri şi o atenţionare cu privire la ilegalităţile ce se comit în aceste arii de protecţie specială. Construcţii fără avizele necesare, defrişări, exploatări agricole intensive în siturile din reaţeaua europeană Natura 2000 sunt numai câteva dintre neregulile luate în vizor de ecologişti.
Dispar habitatele unice în Europa
”Un întreg cartier rezidenţial se construieşte în situl Făget-Valea Morii din Cluj după ce a primit acordul de mediu de la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Cluj fără a consulta publicul. O plantaţie industrială de afine a funcţionat ilegal fără acord de mediu încă din 2007 distrugând habitate seminaturale de pajişte din situl Natura 2000 Câmpia Careiului, la Foieni, judeţul Satu-Mare“, a precizat Janos Mark-Nagy, director executiv la Societatea Carpatina Ardeleană.
Plângerile depuse la Bruxelles vizează şi aprobarea carierei de granit de la Greci, din judeţul Tulcea, precum şi a parcului de eoliene din aceeaşi zonă, din cauza cărora perechile de şoim dunărean, specie periclitată pe plan global, riscă să dispară.
Atenţionarea către Comisia Europeană vizează continuarea construcţiei la Drumul Naţional 66 A. „Cazul construcţiei DN 66A prin zone de protecţie integrală şi prin trei situri Natura 2000 cu efecte catastrofale pentru biodiversitate este deja celebru şi l-am dus deja la judecată“, a spus Gabriel Păun, preşedintele Agent Green.
În urmă cu doar câteva săptămâni o defrişare de plopi pe teritoriul administrativ al comunelor Zerind, Socodor şi Grăniceri, judeţul Arad din vecinătatea DN 79 în situ