Uleiul de palmier este bun! Însă profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi atrage atenţia că nu orice ulei de palmier, ci "doar cel nehidrogenat". Există şi varianta uleiului de palmier hidrogenat, care este "un fel de margarină", spune specialistul nostru.MAI PUŢINE CALORII
Pentru că este rezistent la temperaturi înalte, ceea ce înseamnă că nu se descompune la temperaturi de peste 190 de grade Celsius, uleiul de palmier este cel mai potrivit pentru prăjeli. Însă, pentru că alimentele prăjite nu sunt tocmai recomandate de medici, puteţi folosi uleiul de palmier pentru prepararea alimentelor la cuptor.
Un alt motiv pentru care specialistul nostru recomandă uleiul de palmier o să îi încânte pe cei carora le plac cartofii prăjiţi şi totuşi i-au exclus din dietă. Ei bine, uleiul de palmier penetrează şi îmbibă mai puţin cartoful. Ceea ce înseamnă mai puţine calorii, dar şi mai puţine substanţe toxice.
Iată şi un pont pentru gospodine. Uleiul de palmier permite prăjirea mai multor alimente în acelaşi recipient fără ca acestea să ia mirosul unul de la altul.
CANTITATEA RECOMANDATĂ ŞI CONTRAINDICAŢII
În ceea ce priveşte cantitatea zilnică recomandată, aceasta nu trebuie să depăşească 50 g. Însă specialistul nostru menţionează că optim ar fi 20-30 g zilnic. Restul până la 50 g ar trebui asimilat din uleiul de măsline şi uleiul de floarea-soarelui.
Contraindicaţiile sunt puţine. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi spune că trebuie să ne cunoaştem foarte bine starea de sănătate, iar în cazul în care avem unele afecţiuni gastrointestinale să evităm uleiul de palmier. Totodată, specialistul nostru atrage atenţia persoanelor obeze să nu depăşească doza zilnică de 50 g de lipide. Însă această cantitate de lipide nu se asimilează doar din uleiul de palmier, ci şi din unt, din ulei de măsline, ulei de floarea-soarelui. @N_