Planurile de recrutare ale angajatorilor din România indică un anumit optimism pentru perioada aprilie-iunie, faţă de prognozele din ultimele şase luni, arată un studiu al firmei de recrutare Manpower. Angajatorii revin, astfel, la nivelul planurilor pe care le aveau în luna mai a anului trecut. Studiul analizează perspectivele de angajare în al doilea trimestru şi a fost realizat pe un eşantion de aproape 61.000 de angajatori din sectoarele public şi privat din 36 ţări. În România, studiul se bazează pe răspunsurile a 750 de angajatori.
„Remarcăm o stagnare a scăderii şi chiar o uşoară îmbunătăţire în ceea ce priveşte perspectivele de angajare pentru trimestrul doi. Un alt semn de stabilizare este dat de faptul că 64% dintre angajatori au semnalat că vor menţine constant numărul actual de angajaţi, cu şase puncte procentuale mai mult faţă de trimestrul anterior. Această evoluţie este un semn pozitiv în ceea ce priveşte tendinţele de redresare şi de creştere aşteptate pe piaţa forţei de muncă până la sfârşitul anului“, arată, într-un comunicat, directorul general al Manpower România, Camelia Stănculescu.
De asemenea, 14% dintre angajatorii români se aşteaptă să facă recrutări în trimestrul următor şi 21% estimează o scădere a activităţii de angajare.
Previziunea netă de angajare în România pentru perioada aprilie-iunie este de minus 7%, nivel asemănător celui consemnat în luna mai 2009 şi care a avut în vedere planurile pentru următoarele trei luni. Indicatorul reprezintă diferenţa dintre procentajul de angajatori care anticipează o creştere a numărului total de angajări şi cel de angajatori care preconizează o scădere a activităţii de recrutare sau chiar reduceri de personal.
Urcăm în topul mondial
Ca urmare a perspectivelor pentru următoarele trei luni România a urcat două poziţii în clasamentul la nivel mondial, pe locul 33, şi t