Viitoarea preşedinţie belgiană a Uniunii Europene, ce va începe în iulie, este destul de rezervată în privinţa unei noi extinderi a Uniunii, cel puţin într-un viitor apropiat.
Preşedinţia belgiană a UE va fi "strictă şi justă, fără a face promisiuni", după cum a precizat secretarul de stat belgian pentru Afaceri Europene, Olivier Chastel, citat de waz.euobserver.com. El s-a arătat sceptic în privinţa încheierii negocierilor UE de aderare a Croaţiei în timpul preşedinţiei belgiene. De altfel, el a declarat într-un interviu acordat publicaţiei România Liberă că Belgia "a învăţat lecţia cooptării pripite a României şi Builgariei" şi "nu vrea să repete aceeaşi greşeală pe care mulţi membri vechi ai UE o regretă". "Depinde de Croaţia. Criteriile nu pot fi sacrificate de dragul datelor şi al programelor", a explicat Chastel, adăugând că Belgia nu le promite nici Muntenegrului, nici Albaniei acordarea statutului de candidat, şi nici chiar Serbiei, care şi-a depus candidatura la sfârşitul anului trecut. Pe viitor, "vom accepta numai state care sunt pe deplin pregătite pentru aderarea la UE", a ţinut să sublinieze Chastel, făcând aluzie la dificultatea implementării reformelor după aderare "în extinderile anterioare". Viitoarea preşedinţie belgiană a Uniunii Europene, ce va începe în iulie, este destul de rezervată în privinţa unei noi extinderi a Uniunii, cel puţin într-un viitor apropiat.
Preşedinţia belgiană a UE va fi "strictă şi justă, fără a face promisiuni", după cum a precizat secretarul de stat belgian pentru Afaceri Europene, Olivier Chastel, citat de waz.euobserver.com. El s-a arătat sceptic în privinţa încheierii negocierilor UE de aderare a Croaţiei în timpul preşedinţiei belgiene. De altfel, el a declarat într-un interviu acordat publicaţiei România Liberă că Belgia "a învăţat lecţia cooptării pripite a României şi Builgariei" şi "nu vrea să repete a