Societatea Timisoara a primit, marti, Premierul Grupului pentru Dialog Social pe anul 2009, la 20 de ani de la publicarea "Proclamatiei de la Timisoara", in cadrul unei dezbateri care a avut loc la sediul GDS, discutiile purtandu-se pe marginea Proclamatiei, a lui Ion Iliescu si a Legii lustratiei. Dezbaterea de marti, de la sediul Grupului pentru Dialog Social (GDS) a fost moderata de fostul ministru al Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu. Discutiile s-au purtat intre membri ai Societatii Timisoara si reprezentanti ai GDS, principala tema a dezbaterilor fiind punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara, care vorbea, inca de la momentul lansarii acesteia, pe 11 martie 1990, despre Legea Lustratiei.
Dupa cum transmite NewsIn, premiul GDS a fost inmanat de presedintele Consiliului de Administratie al Grupului, Radu Filipescu, fiind acceptat de presedintele Societatii Timisoara, Florin Mihalcea. Dezbaterile pe tema Legii lustratiei au fost initiate de moderatorul Adrian Cioroianu, care a amintit traseul sinuos al Legii Lustratiei prin Parlament, punctand faptul ca, desi proiectul de lege a trecut de Senat, a fost blocat ulterior in Camera Deputatilor. Problema dezbatuta in cadrul discutiilor s-a referit la actualitatea si necesitatea, la 20 de ani de la Revolutia din decembrie 1989, a unei legi a lustratiei.
Primul care a luat cuvantul a fost membrul GDS Andrei Oisteanu, care a punctat rezerva romanilor din ultimii 20 de ani in a condamna comunismul si crimele acestui regim. De asemenea, Oisteanu a salutat decizia de marti a Guvernului de a desecretiza si restul documentelor armatei din dosarul Revolutiei, spunand ca este un pas important in descoperirea adevarului in legatura cu intamplarile din acea perioada. Pe de alta parte, Oisteanu a spus ca ar fi absurd ca Ion Iliescu sa mai fie lustrat la 20 de ani de la revolutie, dar ca, in ciuda acestui f