Nascuta din criza greceasca, ideea unui Fond Monetar European (FME) incepe sa prinda contur. Ideea a fost emisa de doi economisti, Daniel Gros, de la Centrul pentru Studii Politice Europene, si Thomas Mayer, de la Deutsche Bank, in luna februarie, intr-un articol aparut pe site-ul revistei britanice The Economist. Acestia preconizeaza copierea modului de functionare a Fondului Monetar International (FMI): un consiliu de administratie reprezentativ al tarilor din zona euro, functia de control si de supraveghere a finantelor publice si puteri de elaborare si supervizare a programelor de ajutoare pentru tarile in dificultate, scrie saptamanalul L'Express.
Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice si monetare, a reluat ideea luni, intr-un interviu acordat publicatiei Financial Times Deutschland, avertizand dinainte ca obtinerea acestor imprumuturi ar fi legata de economiile la buget si de aplicarea reformelor potential nepopulare, potrivit Agerpres.
Pana acum, chestiunea asistentei acordate unei tari in dificultate era pur teoretica. Uniunea Europeana dispune de un sistem de credite de urgenta, dar este rezervat membrilor care nu au adoptat euro. El a fost deja folosit in 2009, pentru unele tari confruntate cu criza financiara, precum Letonia, Ungaria sau chiar Romania. Dar tratatele nu prevad vreun mecanism de ajutorare pentru tarile din zona euro. Germania s-a opus dintotdeauna, de teama sa nu fie nevoita sa plateasca pentru tarile mai tolerante decat ea, cu alte cuvinte toate sau aproape toate.
Dar, odata cu criza din Grecia, Berlinul evolueaza. Grecia nu a beneficiat pe moment de niciun ajutor din partea Europei, care i-a impus doar o cura de austeritate potential contraproductiva. Atena asigura ca poate sa iasa singura din criza, dar, daca nu reuseste, singura solutie ar fi sa apeleze la FMI. Or, 'acceptarea de ajutor f