Berlinul si Parisul vor sa impiedice, dupa experienta dezastruoasa a Greciei, speculatiile pe seama statelor sau a marilor companii, scrie cotidianul german Süddeutsche Zeitung. Potrivit sursei citate, cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy vor trimite o scrisoare comuna presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, prin care sa ii ceara acestuia limitarea sau interdictia cu CDS-uri (credit default swap).
Scrisoarea ce va fi semnata si de presedintele Eurogrupului, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, si de prim-ministrul grec George Papandreou, se refera la un proiect de directiva care sa interzica aceste tranzactii. Potrivit ziarului citat, Merkel, Sarkozy, Juncker si Papandreou sunt dispusi ca UE sa mearga de una singura in aceasta actiune, in cazul in care alti mari parteneri din G20, precum SUA sau China nu vor vrea sa se imbarce. "Nu putem sa tot asteptam pana urca si ultimul la bord", spun negociatorii in acest dosar.
Ce este CDS? In esenta, CDS reprezinta o polita de asigurare, spune profesorul de economie Bogdan Glavan: vanzatorul ei se obliga sa-l despagubeasca pe cumparator in cazul producerii unui eveniment nefavorabil, primind in schimb o prima de asigurare. Evenimentul nefavorabil se refera la riscul ca un anumit titlu de credit sa nu fie platit la scadenta de emitentul acestuia. Din aceasta perspectiva, CDS-ul functioneaza precum o polita obisnuita de asigurare CASCO, diferenta fiind ca prima se refera la riscul neplatii unui titlu financiar, in vreme ce a doua se refera la riscul stricarii unui automobil.
Totusi, intre cele doua exista cateva diferente importante. 1. In vreme ce polita de asigurare obisnuita acopera impotriva riscului un bun aflat in proprietatea asiguratului, CDS-urile pot fi cumparate indiferent daca detinem sau nu titlurile de credit al caror risc de