Rectorii universitari clujeni susţin proiectul „Cluj-Napoca - Capitală Culturală Europeană 2020”. Cele două opere şi cele două teatre, Festivalul Internaţional de Film Transilvania şi mediul universitar puternic sunt atuurile Clujului pentru titulatura de Capitală Culturală Europeană.
UPDATE: Primăria sprijină proiectul
Primarul Clujului, Sorin Apostu, a arătat, astăzi, că instituţia pe care o conduce va sprijini proiectul „Cluj-Napoca - Capitală Culturală Europeană 2020”. „Plecăm de la premisa că vom câştiga. Suntem foarte optimişti în legătură cu candidatura Clujului, care are atuuri importante”, a spus edilul. Printre acestea Apostu a enumerat modernizarea Parcului Central şi realizarea unui sediu modern pentru Filarmonică, ambele obiective pentru care municipalitatea a pregătit proiecte de finanţare europeană.
Ideea „Cluj-Napoca-Capitală Culturală Europeană în 2020”, vehiculată de Fundaţia Culturală „Carpatica” încă din 2007, de când Sibiul avea acest statut, prinde din ce în ce mai multă greutate. Ieri, Uniunea Universităţilor Clujene şi-a exprimat susţinerea pentru acest proiect, prin intermediul celor şase rectori ai universităţilor de stat. Nu în ultimul rând, influentele cluburi Rottary şi Lions sprijină şi ele un astfel de proiect.
Ionel Vitoc, preşedintele Fundaţiei Culturale „Carpatica”, susţine că, până în 2013, când vor fi analizate candidaturile oraşelor pentru statutul de Capitală Culturală Europeană pentru perioada de după 2019, Cluj-Napoca trebuie să aibă un proiect concret, iar primii care şi-au exprimat sprijinul sunt reprezentanţii mediului universitar.
În opinia acestuia, mai urmează ca Primăria să delege o structură independentă care să aibă capacitatea de a derula proiectul. „Oraşul are toate atuurile, de la poziţia geografică pe care o are, diversitatea etnică pe care nu o are nicio altă pa