Ratele pentru un astfel de împrumut variază între 470 şi 530 de euro, în funcţie de instituţia de finanţare. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
1 /.
Forţate de măsurile luate de Banca Naţională a Românie (BNR), favorabile dezgheţării creditării, băncile au început să scoată pe piaţă produse de creditare imobiliare cu dobânzi destul de apropiate de programul „Prima casă”. Principalele instituţii de finanţare din România şi-au scos ofertele pe masă şi îşi aşteaptă clienţii, care nu pot opta pentru „Prima casă”.
Încă de la începutul anului trecut bancherii au cerut BNR o relaxare a condiţiilor, astfel încât să-şi poată continua afacerile păstrăndu-şi profiturile la nivelurile anilor trecuţi.
Prima ieşită, prima ofertă
Prima care a luat o astfel de măsură a fost ING Bank, care a ieşit din programul „Prima casă”. Acum oferă un credit ipotecar cu o valoare de până la 80.000 de euro pe 30 de ani. În comparaţie cu celelalte împrumuturi, pe care le puteţi vedea alăturat, la ING, potrivit site-ului băncii, pentru un credit de 75.000 de euro rata lunară va fi de 495 euro/lunar.
Pentru dosar va mai trebui achitat un comision pentru întocmirea documentaţiei de credit: 215 lei plus 1% din valoarea creditului. RBS România oferă un împrumut ipotecar cu o limită destul de ridicată faţă de cele de pe piaţă, de 750.000 de euro. În schimb, pentru un împrumut de 100.000 de euro, pe 30 de ani, rata lunară ajunge la 474 euro.
Avantajele şi dezavantajele împrumuturilor
Prima mare diferenţă dintre „Prima casă” şi un credit imobiliar este segmentul de clientelă căruia se adresează fiecare, a doua variantă având o acoperire mai mare. În schimb, un împrumut prin programul guvernamental are o dobândă anuală efectivă mai mică cu cel puţin două procente şi implicit o rată mai mică.
Un alt avantaj e