Soarta economica a Greciei a tinut prima pagina a ziarelor de luni de zile. Desi multi comentatori s-au aplecat asupra problemelor Atenei, s-a acordat mai putina atentie eforturilor hotarate ale guvernului de a aborda aceste probleme, dar si problemelor globale care afecteaza capacitatea grecilor de a se reface economic, noteaza premierul grec Giorgios Papandreou in paginile cotidianului The International Herald Tribune, citat de Agerpres, marturisind ca a aflat de masluirea cifrei adevarate a deficitului bugetar - de 12,7% din PIB - abia dupa preluarea postului.
Guvernul elen a trebuit sa impuna un pachet de masuri de austeritate fara precedent, care a inclus si reduceri salariale masive in sectorul public. Nimeni nu a fost exclus - reducerile s-au aplicat la toti angajatii sectorul public, inclusiv premierului.
Pe de alta parte, premierul elen deplange faptul ca prea putina atentie s-a acordat altor masuri luate de luate de guvernul sau, cum ar fi rationalizarea administratiei publice si a legislatiei privind afacerile pentru a incuraja investitiile si a face din Grecia un lider mondial din punct de vedere ecologic.
"Grecia trebuie si se va transforma intr-un partener competitiv si credibil in comunitatea internationala. Nu ma voi da in laturi de la aceasta provocare, - si nici poporul grec nu o va face, pentru ca intelege ca reformle aduc oportunitati importante", scrie Papandreou.
Cu toate acestea, criza a expus problemele fundamentale ale sistemului economic international, probleme pe care reducerile salariale masive nu le pot rezolva. In pofida reformelor radicale lansate de actualul guvern elen, comerciantii oportunisti au facut ca ratele dobanzii la obligatiunile grecesti sa ajunga la cresteri record. Unii dintre acesti speculatori fac avere pariind pe nenorocul natiunii elene, atrage atentia Papandreou.
@N