O serie de avertizari urgente privind protectia materialelor secrete al serviciilor de informatii impotriva mai multor atacuri originare din China au circulat recent la nivel de NATO si UE. Atacurile au lovit si institutiile militare si guvernamentle din SUA, unde analistii sustin ca Occidentul nu a raspuns eficient, iar sistemele de securitate au fost in particular vulnerabile, deoarece eforturile in ceea ce priveste asigurarea securitatii au fost lasate pe seama statelor membre in UE, relateaza The Times, citat de Agerpres.
Surse diplomatice din cadrul NATO au declarat pentru The Times ca "toata lumea a fost informata ca chinezii au devenit extrem de activi in ceea ce priveste atacurile informatice". "In prezent primim avertizari regulate de la biroul pentru securitate interna", a precizat sursa, adaugand ca in ultimele 12 luni numarul atacurilor informatice a crescut semnificativ, China numarandu-se printre cele mai active surse ale lor.
In SUA, un raport oficial dat publicitatii vineri, 5 martie, sustinea ca numarul atacurilor informatice lansate asupra Congresului american si asupra altor agentii guvernamentale a crescut exponential in ultimul anii, fiind estimate 1,6 miliarde in fiecare luna.
Recentul cyber-atac reusit la nivel de NATO si UE a condus la restrictii in fluxul normal de informatii, deoarece exista temeri ca unele rapoarte secrete ar putea fi vulnerabile.
Surse din cadrul Departamentului pentru Securitate Informatica din cadrul cabinetului de la Londra, infiintat anul trecut, au declarat ca au fost doua forme de atac: unul concentrat pe afectarea sistemelor computerelor si altul care vizeaza informatiile importante.
O echipa speciala a fost recent creata la "The Government Communications Headquarters" (GCHQ), pentru a contracara din ce in ce mai intensele atacuri informatice care afecteaza