Pentru a evita alegerile anticipate, coaliţia la putere de la Chişinău a decis să modifice Legea supremă. Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) au anunţat că pentru adoptarea noii Constituţii se va organiza un referendum până la mijlocul lunii iunie.
Marţi, după două ore de discuţii cu uşile închise, Mihai Ghimpu, Vlad Filat, Marian Lupu şi Serafim Urechean, şefii formaţiunilor ce compun coaliţia la guvernare de la Chişinău, au decis să adopte o nouă Constituţie pentru a putea alege un nou şef al statului fără a organiza noi alegeri anticipate.
Mai citeşte şi:
Ghimpu: Modificarea Constituţiei R. Moldova va evita alegerile anticipate
Ghimpu: Noua Constituţie trebuie să precizeze că limba oficială a R.Moldova este româna
Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, a precizat că acest proces se va desfăşura în două etape. Prima va consta în aprobarea legii cu privire la adoptarea noii Constituţii, iar a doua în votarea Legii supreme pe articole, în cadrul Parlamentului.
Parlamentul rămâne
Cei patru lideri ai AIE au refuzat să spună, potrivit agenţiei Info-Prim Neo, dacă Alianta are o poziţie comună şi în privinţa alegerii preşedintelui ţării - direct de către cetăţeni sau tot de către Legislativ. Decizia vine în contextul în care în ultimul timp au existat opinii diferite în cadrul Alianţei faţă de ceea ce ar trebui modificat în noua Lege supremă în stat şi procedurile care ar trebui urmate.
În plus, o misiune de experţi din partea Comisiei de la Veneţia a lăsat să se înţeleagă că ar fi propus modificarea unui singur articol din Constituţie, ce ţine de procedura de alegere a şefului statului, care ar fi trebuit promovat prin Parlament, în urma unui consens între grupurile parlamentare. Mihai Ghimpu a specificat că „adoptarea unei noi Constituţii nu înseamnă revizuirea totală a celei actuale, ci doar o ajustare, o core