Regim semiprezidential de tip francez, desfiintarea sau eficientizarea institutiei Avocatul Poporului, Parlament uni- sau bicameral. Sunt doar cateva dintre propunerile politicienilor pe tema modificarii Constitutiei. Toate vor fi, cel mai probabil, puse pe tapet luni, la discutiile de la Cotroceni convocate de seful statului.
Desi au unghiuri de abordare radical diferite in privinta modificarii legii fundamentale, reprezentantii opozitiei si cei ai puterii par a fi ajuns la un consens de principiu. si unii, si altii sunt dispusi sa demareze dezbaterile pe aceasta tema. De altfel, PSD si PNL au raspuns pozitiv invitatiei presedintelui Traian Basescu de a participa, la inceputul saptamanii viitoare, la consultari la Cotroceni.
Pana atunci insa, politicienii se intrec in propuneri. Europarlamentarul PDL Cristian Preda, spre exemplu, si-ar dori un regim semiprezidential de tip francez, care sa-i permita presedintelui sa dizolve Parlamentul in momente de criza politica. El a explicat ca ar introduce, in acelasi timp, mecanismul "motiunii de cenzura pozitive", care presupune "in momentul in care introduci critica Guvernului, aducerea unui inlocuitor pentru prim-ministru, dupa modelul nemtesc, care ar insemna o solutie de echilibrare si de suscitare a unei opozitii mai consistente si mai inteligente".
O alta idee de modificare a Constitutiei vine din partea presedintelui Comisiei juridice din Senat, Toni Grebla (PSD), care gaseste necesara clarificarea situatiei institutiei Avocatul Poporului. "Trebuie sa facem Constitutia mai clara. Sunt multe lucruri de schimbat, inclusiv modalitatea de alegere a Camerelor, modul in care functioneaza cele doua Camere – noi suntem pentru existenta a doua Camere, probabil cu un numar redus de parlamentari –, daca mai mentinem Avocatul Poporului sau nu, sau ii modificam substantial atributiile pentru a de