90% din fondurile strânse, în plină criză, din taxa auto au rămas necheltuite din cauza birocraţiei şi a proastei organizări de la Administraţia Fondului pentru Mediu. Banii erau destinaţi proiectelor de mediu, a căror evaluare merge foarte greu. Beneficiarii lor spun că aşteaptă un răspuns de mai bine de un an.
Bugetul Fondului de Mediu stabilit la începutul anului 2009 pentru a fi cheltuit pe programe de mediu a fost de 1,6 miliarde de lei, bani proveniţi din colectarea taxei auto. Deşi încasările au fost de aproape jumătate din cât se estimase, până la finele anului, însă, a fost cheltuit doar 10,8% din bugetul alocat iniţial. Din acest fond sunt finanţate proiecte din cinci programe de mediu: înnoirea parcului auto (programul „Rabla"), crearea de spaţii verzi,împăduriri, „Casa Verde" şi producerea de energie regenerabilă.
Când nu sunt consumaţi, banii ajung la Trezoreria statului şi se reportează pentru anii următori. Aşa s-a întâmplat în luna decembrie a anului trecut, când, din cauza necheltuirii banilor, Fondul de Mediu a fost rectificat şi redus cu circa un miliard de lei.
„S-a recurs la această rectificare din cauza managementului defectuos al Fondului. Nu au fost în stare să cheltuiască banii", a declarat, ieri, Laszlo Borbely, ministrul Mediului şi Pădurilor. El spune că de vină este fostul preşedinte al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Vlad Marcoci, fapt pentru care a fost şi schimbat din funcţie.
„La Mediu, durează mult"
Prin urmare, dintre proiectele depuse, puţine au fost aprobate şi au primit şi finanţarea aferentă în 2009, iar beneficiarii se plâng că lucrurile se mişcă foarte încet. „La Mediu, totul durează foarte mult. Am depus în 2008 un proiect pentru reabilitarea parcului Tractorul şi unul pentru reabilitarea parcului Trandafirilor din Braşov (n.r., solicitări pe crearea de spaţii verzi).
A fost apr