Rata anuala a inflatiei a coborat in februarie la 4,49%, in marja inferioara a asteptarilor analistilor, in conditiile in care aprecierea leului a atenuat impactul cresterii preturilor la alimente si marfuri nealimentare, arata datele publicate miercuri de Institutul Nationala de Statistica (INS), citate de Newsin.
Fata de luna precedenta, preturile de consum au crescut in februarie cu 0,2%, in conditiile in care tarifele la servicii au stagnat, iar produsele alimentare si marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,24%, potrivit Statisticii.
Economistii consultati de NewsIn se asteptau ca inflatia sa se plaseze, in februarie, in intervalul 4,5-5%, in principal ca urmare a scumpirii energiei. In ce priveste inflatia lunara, acestia estimau un nivel de 0,2-0,7%.
In ianuarie, rata anuala a inflatiei urcase la 5,2%, semnificativ peste asteptari, fiind resimtit din plin socul majorarii accizelor la tutun, energie si combustibili.
In 2010, in cosul de consum al romanilor, pe baza caruia INS calculeaza inflatia, alimentele au o pondere de 37,39%, marfurile nealimentare de 44,72%, iar serviciile cantaresc 17,89%.
Cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate in a doua luna din 2010 la energie termica (1,83%), transport urban (1,39%), carti, ziare si reviste (1,35%).
In general, in februarie, alimentele s-au scumpit usor, dar au existat si unele exceptii, la legume si conserve de legume, unde preturile au crescut cu 1,08%, la oua (0,96%), ulei (0,43%) si unt (0,41%). Singurele alimente care s-au ieftinit au fost cartofii, cu 0,33%, pestele proaspat, cu 0,04%, si carnea de porc, cu 0,01%.
Pe partea de marfuri nealimentare, in afara de energie termica si carti, ziare sau reviste s-au mai scumpit semnificativ tigarile si medicamentele, cu 0,60%, respectiv 0,52%. Combustibilii s-au ieftinit cu 0,1