Aviad Meitar, unul dintre cele doua nume de care se leaga inceputurile Pepsi pe piata locala, explica de ce a fost anul 2005 momentul oportun pentru exit-ul din QAB, imbuteliatorul produselor PepsiCo in Romania: "Nu trebuie sa astepti ca businessul sa ajunga in varf pentru a te gandi la un exit profitabil, pentru ca, odata ajuns pe culme, exista riscul sa incepi sa cazi".
Meitar, 49 de ani, de origine israeliana, a fost timp de 15 ani reprezentantul grupului de investitori americani din spatele businessului local al Pepsi, el fiind cel care l-a numit pe Eli Davidai, al doilea nume cheie, la conducerea QAB in 1991.
Multa vreme s-a crezut ca Davidai a fost cel mai mare actionar al QAB, el fiind singurul reprezentant al grupului de investitori din spatele companiei care a vorbit vreodata cu presa din Romania.
Din culisele tranzactiei
Pentru prima data insa, Meitar iese din umbra si, mai mult, lanseaza o carte despre experienta sa pe piata romaneasca in care dezvaluie si identitatea celor mai mari actionari ai QAB, companie vanduta in 2005-2006 catre Pepsi Americas pentru aproape 200 mil. dolari: fondul de investitii North American Resources, condus de un fost avocat din New York, Alain Quasha, si un grup de trei investitori din Kentucky, Statele Unite.
North American Resources era la acea data un joint-venture intre Richemont, unul dintre cele mai mari grupuri din industria produselor de lux (proprietarul unor branduri precum Cartier, Piaget sau Montblanc) si familia americana Quasha.
Meitar spune ca QAB a fost ultima companie vanduta de fondul de investitii de pe Wall Street inainte de dizolvarea acestuia. Infiintarea primei companii private de imbuteliere a Pepsi in Romania a fost insa si un pariu personal pentru omul de afaceri de origine israeliana Aviad Meitar.
In primele luni de la caderea regimului comunist din Roman