ALB: Creditele neperformante au ajuns la 33% din portofoliul IFN-urilor la sfârşitul anului trecut
Cabat: Acestea vor continua să crească şi pe viitor, însă nu aşa de mult cum s-a întâmplat până acum
"Ar trebui ca instituţiile să înăsprească condiţiile de creditare, dar atunci numărul clienţilor s-ar putea diminua"
Volumul creditelor neperformante în totalul finanţărilor acordate de instituţiile financiare nebancare (IFN) a ajuns la 33% la finele anului 2009, comparativ cu 15% la mijlocul anului trecut, a declarat, ieri, secretarul general al Asociaţiei Societăţilor Financiare - ALB România, Adriana Ahciarliu. "Cifra atinsă la finele anului trecut este foarte mare şi are un impact negativ ridicat asupra provizioanelor şi, implicit, fondurilor proprii ale IFN-urilor. Creşterea provizioanelor afectează şi profitabilitatea societăţilor de profil, iar finanţările acordate viitorilor clienţi se vor face la costuri mai ridicate", a spus Ahciarliu.
Potrivit reprezentantului ALB, clienţii care întârzie rambursarea sumelor împrumutate provin din toate domeniile de activitate ale economiei naţionale şi sunt atât persoane fizice, cât şi companii. "Din păcate, statul a devenit cel mai rău platnic, comparativ cu situaţia de acum doi sau trei ani, când instituţiile statului plăteau la timp", a spus Ahciarliu.
Aceasta a mai spus că în cursul acestui an, pe fondul căderii pieţei de profil din 2009, vom asista la fuziuni sau închideri de instituţii financiare nebancare. "Deja câteva operaţiuni de retragere a autorizaţiei au fost puse în practică", a menţionat reprezentantul ALB.
Curtea Constituţională a modificat, în mai, procedura de executare silită a clienţilor agenţilor economici privaţi care sunt rău-platnici, introducând obligativitatea obţinerii acordului unui judecător pentru a începe executarea silită.
Ahciarliu consideră că o