Horia Ghibuţiu: „Priviţi de ceilalţi cetăţeni ai Uniunii Europene, românii nu arată prea bine.”
Ar fi foarte simplu să dăm vina pe cei care ne acuză de orice e mai rău pe lumea asta, pentru că sunt tributari stereotipurilor. Am putea fi ispitiţi, pur şi simplu, să bagatelizăm invectivele aduse în străinătate spiritului românesc, pe motiv că generalizările sunt apanajul ignoranţilor. Iar vocea ţării noastre în concertul continental, nu-i aşa?, ar trebui, poate, evaluată pornind de la respectabilul Cioloş, nu de la cei care fac marcaj la gura muzeului, după cum observa preşedintele Băsescu.
Sau am putea să ascultăm ce spun ceilalţi şi să vedem, apoi, care e cauza lipirii tinichelei de coada românului aflat prin UE. Din Danemarca aflăm că românii sunt infractori de top. Nu au scrupule, ar ucide pentru 100 de coroane şi, precum alţi proveniţi din Europa de Est, cerşesc, comit jafuri bancare, sparg case şi magazine.
Din Franţa ni se spune că simpla prezenţă a românilor stârneşte îngrijorare şi că nu mai poţi călători în linişte pe căile ferate din pricina faptului că ai noştri fură bagajele într-o veselie. Din Italia ne vine, periodic, un portret-robot pestriţ: românii tâlhăresc, fumează, sunt peşti, economi până la zgârcenie, consumă cea mai ieftină băutură, nu pun preţ pe igienă şi au un apetit sexual exacerbat. Recent, au fost în stare să aştearnă ameninţări cu moartea pe clădirea cotidianului „La Stampa” din Torino şi să mărturisească inocent, în faţa poliţiştilor care i-au săltat, că nici măcar nu ştiau ce au scris.
Poveşti similare ne pot parveni din orice colţ al Europei, fie că e Austria, Irlanda, sau Cipru, în acest din urmă stat - precizarea îi aparţine ministrului Teodor Baconschi - rata infracţionalităţii în rândurile comunităţii româneşti crescând cu 300% anul trecut faţă de acum doi ani. Sigur că oficialii