Ca civil alb, să te aventurezi în cartierele Champ du Mars sau Cite Soleil, din Port au Prince, este echivalent cu a-ţi provoca stupid şi gratuit moartea. Pe câteva hectare s-au adunat, în tabere improvizate, zeci de mii de haitieni. Mii de adăposturi, încropite din beţe, cârpe şi folii de plastic, se înşiră de-a lungul drumurilor, alături de kilometri de grămezi de mărfuri din cele mai sordide, de munţi de gunoaie, bălţi stătute şi mocirloase, în care se scaldă turmele de porci negri, alături de mormane de fructe, pe jumătate stricate, capre cu iezi, care se amestecă printre oameni şi copii care se joacă în mormanele de resturi şi gunoaie.
Toate acestea alcătuiesc un spaţiu de o mizerie inimaginabilă. Un spaţiu promiscuu, care noaptea freamătă de agitaţia sexuală a unor oameni pentru care sexul este element cultural manifestat făţiş, spontan şi natural. În acest teritoriu, de la marginea civilizaţiei umane, sălăşluiesc indivizi periculoşi care gândesc puţin şi ciudat şi care mânuiesc maceta sau trag cu arma fără scrupule sau şovăială. Furtul, violul, crima şi execuţiile sunt o obişuinţă în această lume de la marginea capitalei haitiene. Şi a civilizaţiei.
Foto: Cristian Botez
Haitienii nu se dau în lături să ucidă poliţişti În acest iad patrulează, zi de zi, noapte de noapte, o parte din poliţiştii români aflaţi în misune în Haiti, în cadrul UNPOL (United Nations Police). Bogdan Alexe, Mihai Nedea, Bogdan Tivodar, Daniel Oprea, Felicia Manta, Raluca Domuţa şi Ioan Ungurean alături de camarazi de alte naţionalităţi, francezi, canadieni, pakistanezi, spanioli sau senegalezi au misiunea de a securiza zonele în care patrulează. Prezenţa lor are menirea de a-i descuraja pe bandites.
Foto Cristian Botez: Felicia Manta şi Mihai Nedea alături de doi poliţişti francezi
Deşi nu au dreptul, potriv