Un fost oficial din MI5 a acuzat Statele Unite ca au ascuns relele tratamente la care sunt supusi suspectii de terorism, un contraatac dupa acuzatiile de complicitate la tortura care vizeaza serviciile britanice de informatii, relateaza AFP consultata de NewsIn.
Eliza Manningham-Buller a explicat ca nu a inteles imediat ca presupusul creier al atentatelor din 11 septembrie 2001, Khalid Sheikh Mohammed, a vorbit cu interogatorii americani sub tortura. Ea a spus ca a descoperit abia dupa ce s-a retras din functie, in 2007, ca suspectul a fost supus simularii inecului (waterboarding).
Americanii "au avut mare grija sa ascunda ceea ce se intampla", a declarat ea marti seara, in Camera Lorzilor. "I-am intrebat pe colaboratorii mei 'El de ce vorbeste?', pentru ca experienta noastra privind prizonierii irlandezi era ca nu spun niciodata nimic", a adaugat ea. "Mi-au spus: 'Ei bine, americanii afirma ca el (Mohamed - n.red.) era foarte mandru de ceea ce a facut' cand a fost interogat", a explicat ea. "Abia dupa ce m-am retras am citit ca, de fapt, a fost supus la simulare de inec de 160 de ori", a spus ea.
Manningham-Buller a precizat ca Marea Britanie a protestat pe langa americani in legatura cu tratamentele aplicate detinutilor.
Aceste declaratii intervin in conditiile in care MI5 si MI6 se confrunta cu acuzatii de complicitate la tortura, in cazul a peste 20 de suspecti de terorism care locuiesc in Marea Britanie. Acuzatiile au aparut dupa publicarea de catre un tribunal britanic, luna trecuta, a unor informatii privind tortura la care ar fi fost supus un fost detinut de la Guantanamo.
Fostul detinut Binyam Mohamed - nascut in Etiopia, dar care avea statut de rezident in Marea Britanie - spune ca a fost interogat de americani, dar intrebarile puteau proveni numai de la serviciile britanice de informatii.
Gu