În evidenţele secţiei de TBC a Spitalului Judeţean figurează aproximativ 350 de persoane infectate. Alimentaţia precară, un stil de viaţă dezordonat, mizer, dar şi dietele severe, ţinute fără supravegherea unui medic specialist, sunt doar câteva dintre cauzele care duc la apariţia tuberculozei.
Papina Dumitru a fost depistată cu tuberculoză în urmă cu nouă ani. Praful inhalat în timp ce mătura străzile, fumatul şi supărarea provocată de pierderea casei au fost principalele cauze care au dus la infecţia cu bacilul Koch. Timp de cinci ani boala a fost activă, iar riscul de a-i contamina şi pe ceilalţi şase membrii ai familiei cu care locuieşte într-o cămăruţă mizeră din blocul G2, era extrem de mare.
„Când mi s-a spus că am tuberculoză, copiii şi nepoţii au făcut control la plămâni şi timp de şase luni au luat nişte pastile pentru a nu se îmbolnăvi. Ca să nu le dau şi lor boala am stat cu lunile în spital", povesteşte femeia. Acum, boala este în stare latentă, însă dacă Papina nu urmează un tratament şi o alimentaţie corespunzătoare, riscă să recidiveze.
Femeia nu este singura bolnază de tuberculocă din G2, bloc din zona Bahne, binecunoscut pentru condiţiile mizere în care locatarii îşi duc traiul şi care cu uşurinţă poate deveni un focar de infecţii.
„Eu am TBC de şase ani şi nu reuşesc să mai scap. Stau singur într-o cameră fără căldură, unde mă si spăl şi mănânc. Condiţiile sunt de nedescris, risc să le dau boala şi vecinilor", spune Vasile Munteanu.
Copiii, cei mai expuşi
Tuberculoza este o boală care se răspândeşte cu mare uşurinţă, iar copiii sunt cei mai predispuşi contaminării cu bacilul Koch. „La nivelul judeţului, copiii infectaţi cu TBC sunt foarte puţini, iar cei care au fost depistaţi pozitiv au contactat boala de la adulţi", declară medicul specialist, Iuliana Ţopană.
De asemenea, tinerele care îşi doresc să scape