» Dupa ce variantele 2009 ale programului anticriza au esuat lamentabil, economia scazand anul trecut cu 7%, iar somajul crescand la 8,3%, premierul Emil Boc a prezentat ieri coordonatele a ceea ce el a numit un nou program anticriza.
» Consilierul premierului, Dan Lazar, a anuntat luni seara, pe un ton misterios, ca la Palatul Victoria se concepe un nou pachet de masuri anticriza. Acesta va fi prezentat de Emil Boc Parlamentului. Primele informatii despre program arata ca este vorba despre un pachet de masuri minore, de bun simt, care ar fi trebuit aplicate, de fapt, de mult timp, dar al caror impact asupra economiei va fi, in cel mai bun caz, modest. Printre masurile propuse se numara stoparea controalelor abuzive la firme si simplificarea publicarii actelor de functionare ale acestora.
Guvernul Boc spera ca simplificarea procedurilor aplicabile pentru infiintarea firmelor de catre tineri si scutirea acestora de la plata impozitelor pe profit si salarii pentru o perioada de trei ani sa genereze un aflux de tineri intreprinzatori. Singura propunere consistenta a noului program anticriza prevede infiintarea unui fond destinat investitiilor, ce va fi alimentat de vanzarea de catre stat a participatiilor pe care le mai are in economie. "Fondul de investitii va avea mai multe surse, printre care si actiunile minoritare pe care statul le are la diverse societati si companii", a spus Emil Boc, potrivit Mediafax. La finele lui 2008 statul avea, prin intermediul Autoritatii de Valorificare a Activelor Bancare (AVAS), participatii la 923 de societati, valoarea participatiilor statului fiind de 7,1 miliarde lei, adica aproximativ 1,8 miliarde de euro. Presupunand ca statul va obtine acesti bani din vanzarea participatiilor sale, din acestia se vor putea construi vreo suta de kilometri din autostrada Transilvania si cam atat.
Bilant 2009
O pri