Miile de piese arheologice depuse la Muzeul Omului din Paris sunt supuse pe rand noilor tehnologii. Dupa mumiile egiptene supuse tehnologiei de scanare de ultima generatie, este randul craniului omului de Cro-Magnon. Mai precis, Cro-Magnon 1, asa cum l-au botezat paleontologii, una din cele mai prestigioase piese arheologice din muzeul parizian, care este acum in curs de renovare, scrie ziarul Le Figaro, citat de Agerpres.
Cunoscuta la nivel mondial, aceasta fosila veche de 28.000 de ani dateaza din paleoliticul superior. Este unul din cei mai vechi reprezentanti ai primilor oameni moderni europeni si, de departe, cel mai bine conservat. Cel mai vechi (-40.000 de ani) a fost exhumat in Pestera cu Oase, din Romania, dar din el nu au mai ramas decat cateva fragmente.
Cro-Magnon 1, un om solid, inalt de 1,80 m, a fost descoperit in 1868 la Eyzies (Dordogne), de geologul Louis Lartet. Era prima data cand se descopereau Homo sapiens fosile care semanau foarte mult cu oamenii de acum. Scheletul lui zacea intr-un loc stancos, denumit Cro-Magnon, alaturi de alti doi oameni, o femeie si un copil. Craniul sau, exceptional de bine conservat, are o mica rana deasupra arcadei.
Craniul omului de Cro-Magnon 1 este atat de bine conservat incat, paradoxal, numai suprafata externa osoasa a fost analizata pana acum. Pierre-Paul Broca, celebrul medic francez cunoscut pentru faptul ca a localizat zona cerebrala a vorbirii, a examinat chiar el acest craniu. In acest gen de situatii, noile tehnologii de imagistica medicala, care permit o explorare nedestructiva, constituie o adevarata sansa pentru cercetatori.
Foarte apropiat de cel al omului de acum, interiorul craniului de Cro-Magnon 1 a fost scanat la spitalul Quinze-Vingts din Paris. Pe baza acestui document, Antoine Balzeau, cercetator la Muzeul Omului, a putut sa reconstituie imaginea in 3