Inflaţia anuală a scăzut, luna trecută, la 4,49%, de la 5,2% în ianuarie, iar rata lunară a coborât de la 1,68% la 0,2%, potrivit informează Institutul Naţional de Statistică (INS).
Rata inflaţiei anuale publicată de INS este sub cea estimată, ieri, de analiştii financiari, care vizau o rată anuală de 4,6% şi un indicator lunar de 0,3%.
Preţurile produselor alimentare şi nealimentare au crescut în luna februarie cu 0,24% faţă de ianuarie, iar tarifele serviciilor au rămas stabile, în condiţiile în care nu se observă nicio ieftinire notabilă.
Potrivit INS, doar energia termică, transportul urban, ziarele şi legumele s-au scumpit mai mult, cu procente cuprinse între 1 şi 1,83%, în cazul ziarelor şi rvistelor.
Totodată, la subgrupa de servicii „transport urban" se observă o scumpire a tarifelor de 1,39%, în timp ce restul componentelor au consemnat variaţii sub 1%.
Preţurile de consum au crescut în februarie cu 0,16% dacă se exclud băuturile alcoolice şi tutunul sau produsele ale căror preţuri sunt reglementate şi cu 0,22% dacă se elimină influenţa combustibililor.
Comparativ cu luna decembrie 2009, inflaţia a fost în februarie de 1,88%, în contextul în care preţurile mărfurilor nealimentare au avansat cu 3,45%.
Inflaţia lunară a crescut de la 0,3% în decembrie 2009 la 1,68% în luna ianuarie, cel mai ridicat nivel înregistrat după aprilie 2005, în principal din cauza majorării preţurilor la tutun, ţigări, combustibili şi energie electrică, iar rata anuală a avansat de la 4,74% la 5,2%.
Rata anuală a inflaţiei a coborât de la 6,3% în 2008 la 4,74% anul trecut, în contextul unei creşteri a preţurilor cu 0,3% în decembrie faţă de noiembrie, dar Banca Naţională a României a ratat ţinta pentru al treilea an consecutiv.
Pentru luna martie, analiştii plasează rata anuală a inflaţiei la