Dosarul în care procurorii au reconstituit filmul devalizării SC. Terom SA Iaşi, cel mai mare combinat de fire şi fibre sintetice din ţară, va ajunge în curând pe masa judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti. Sursa: Maria Craus Acţionarii firmei şi directorii fostului combinat au fost trimişi astăzi în judecată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală. “Nanaa Ammar, fostul administrator SC Terom SA, Nanaa Hasan, fost acţionar majoritar al societăţii şi Nanah Ali au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ori pe care l-au sprijinit inculpaţii Zlate Viorica, fost director comercial, Vaidner Ioan Viorel, fost director general al societăţii, Inglifer Marijana, Dumitru Teodora, fost director economic, şi Shawi Mohamad. Prin infracţiunile economice săvârşite aceştia au produs un prejudiciu total patrimoniului SC. Terom SA şi implicit statului, prin AVAS, în sumă de 14.097.383 de lei”, se arată comunicatul DIICOT.
Momentul de aur al SC. Terom SA şi decăderea vertiginoasă
În actul de acuzare a celor opt inculpaţi, procurorii arată că în luna iulie 2002, cu cinci luni înainte de privatizare, SC. Terom SA era principalul producător din România de fibre sintetice şi artificiale, avea un capital social de 15.660.425 de lei, investiţii în curs de 7.727.900 de lei şi un profit net de 142.157 lei.
Echipamentele şi utilajele tehnologice pe care le deţinea la acel moment prezentau un grad de uzură tehnică de 15%. Societatea avea 2.304 angajaţi, relaţii comerciale cu parteneri din Europa şi America şi deţinea 18 brevete de invenţie pentru obţinerea fibrelor şi firelor. În plus, la momentul privatizării SC. Terom SA avea în proprietate exclusivă un teren de 393.122,83 de metri pătraţi şi deţinea mai multe clădiri “mamut”. Declinul societăţii a