Primăria a scos la vânzare 580 de apartamente ANL, însă au fost înregistrate doar 47 de cereri pentru cumpărarea locuinţelor construite de stat.
În jur de 90% din botoşănenii care deţin un apartament ANL nu au decis încă dacă îşi vor cumpăra casele în care locuiesc de ani buni. Şefii Locativa, societatea subordonată Consiliului Local (CL) care administrează acest tip de locuinţe, au anunţat că un apartament cu trei camere va fi sub preţul pieţii şi că tarifele vor fi aprobate în următoarea şedinţă a forului local.
„Încă nu avem un preţ final, însă pot să garantez că un apartament cu trei camere nu va depăşi 22.000 de euro“, a spus Florinel Gornea, directorul SC Locativa SA.
Chiriaşii fug de credite
Cu toate acestea, foarte puţini chiriaşi ANL au depus cerere pentru a-şi cumpăra locuinţele. Printre cei interesaţi să-şi achiziţioneze casa se numără şi Laurenţiu Macovei, un tânăr profesor care locuieşte de şapte ani cu chirie într-un apartament cu două camere.„Am depus o cerere, dar nu ştiu care o să fie modalitatea de vânzare. Dacă preţul va fi în jur de 15.000 de euro, ar fi convenabil să-l cumpăr“, a spus Laurenţiu Macovei. Acesta a afirmat că se fereşte să apeleze la creditul Prima Casă deoarece consideră că nu este avantajos.
„Trebuie să ai avans de 30% şi pentru a lua credit îţi trebuie venituri de peste 300 de euro pe lună, bani pe care eu nu-i câştig din salariu. M-am gândit să apelez la ajutorul familiei şi să mai fac un credit pentru nevoi personale. Locuinţele se vând cu banii jos şi nu cred că are cineva asemenea sumă“, a mai spus bărbatul.
Mulţi dintre chiriaşii ANL preferă să nu-şi cumpere locuinţele. „De ce ar trebui să ne îndatorăm la bănci pentru a ne cumpăra apartamentele dacă tot avem posibilitatea să locuim cu chirie în ele? În străinătate toată lumea locuieşte cu chirie. Numai la noi este mental